Yorkshire Terrier / Toy

Yorkshire terrier sau Yorkshire toy reprezinta uni dintre cei mai ceruti caini de companie de pe piata si aceasta in primul rand datorita aspectului lor exterior extrem de elegant iar al doilea aspect care cantareste in luarea deciziei de a achizitiona aceasta rasa il reprezinta dimensiunile extrem de reduse si aici facem referire la varietatea toy cu o masa sub 3000 grame.

Tara de origine: Anglia.

Aptitudini: Yorkshire-ul terrier este poate cel mai ravnit caine de companie fiind considerat caine de lux pentru apartament. In vremurile de demult aceasta rasa de caini era utilizata ca vanator de soareci.

Dimensiuni: Greutatea la care ajunge un Yorkshire Terrier la noi este de aproximativ 1,6-2,6 kg. Insa in cadrul standardului de rasa, in literatura de specialitate, sunt admisi si catei ce depasesc 3-4 kg la maturitate.Daca facem referire la varietatea standard (pe care noi nu o comercializam), cainii din aceasta varietate au o greutate medie la maturitate de 5-6 kg (deci tot o greutate destul de redusa).Ideea este ca acest caine se vrea a fi cat mai mic, un concurent veritabil pentru cel mai mic caine din lume care este Chihuahua.

Blana: Culoarea puilor de Yorkshire terrier este "albastru otel cu pete de foc" insa firele albastre tind sa se deschida la maturitate se transforma in culoarea care este prevazuta in standard si anume "maro-auriu cu pete de foc".Petele de foc reprezinta de fapt acele zone de blanita care au culoarea maro-auriu-roscate.Firele de par care constituie roba acetor caini de lux pentru apartament, sunt lungi si matasoase ceea ce permite aplicare de bentite la nivelul capului.

Ingrijirea necesara: Blana acestor caini de companie impresioneaza pe oricine prin frumusete insa este bine de stiut ca pentru a fi atat de frumoasa trebuie si ingrijita prin pieptanare si periere zilnica.Daca nu aveti inclinatia necesara sau daca nu aveti timpul si rabdarea necesara ingrijirii parului acestui caine va recomandam sa-l tundeti la un salon specializat. Parul de la nivelul capului, asa cum am spus si mai inainte este bine sa-l prindeti in bentite, fundite etc pentru a nu le intra in ochi.Un alt lucru pe care vi-l recomandam este acela de a le verifica in mod regulat canalul auditiv extern si a-l curata de perii in exces, daca se poate sa-i eliminati. Acesti peri favorizeaza aparitia de otite prin umiditatea pe care acestia o mentin/favorizeaza.

Caracter: Exemplarele de Yorkshire Terrier sunt  curajoase (mai mult decat este cazul uneori), vioi, alerti atunci cand simt un pericol iminent, inteligenti si extrem de iubitori cu familia si copiii.

Dresaj: Cateii Yorkshire Terrier sunt inteligenti, care nu reclama probleme in ceea ce priveste dresajul. Recomandabil este ca acest dresaj sa se faca intr-o maniera placuta pentru catel, variata si vesela.

Comportament social: Se inteleg foarte bine cu copiii atata vreme cat nu le invadeaza teritoriul si nu-i chinuie. Cu pisicile sau cu alte specii de animale se inteleg foarte bine.In ceea ce priveste musafirii acestia vor fi anuntati prompt.

Exercitii: Sunt caini de companie care se preteaza excelent la viata de apartament astfel incat si nevoia de miscare a catelului se adapteaza de obicei la viata si ritmul familiei.

Remarci speciale: Blanita rasei Yorkshire Terrier reprezinta "averea" pe care o are. In consecinta este recomandabil sa profitati de acest atu de estetica al cainelui si sa-l ingrijiti asa cum se cuvine.